Všechn omožné i nemožné ...

Gothic!?

1. 2. 2011 13:42
Rubrika: Nezařazené

Co je to gothic?

Gothická subkultura

Je v současnosti subkultura, vyskytující se v mnoha zemích. Vznikla ve Velké Británii během ranných 80.let na gothic rockové scéně, jako odvětví post-punku. Gothická subkultura přežila daleko déle než ostatní ve stejné éře a pokračovala v idei "odlišování se". Její vzhled a kulturní náklonnost ukazovala na vlivy z gotické literatury 19. století, převážně prostřednistvím hororových filmů.

Gothická subkultura spojuje lidi se zaujetím v jistých druzích hudby a módy, ať už všichni jedinci,kteří tyto chutě sdílí, ve skutečnosti jsou nebo nejsou členové. Gothická hudba zahrnuje množství různých stylů. Pro všechny je společným znakem směr k "temnému" zvuku a výrazu. Styly oblékání uvnitř subkultury svou různorodou inspirací sahají od death rocku přes punk, středověk, některé renesanční a viktoriánské styly nebo kombinace všeho. Oděv, make-up a vlasy jsou nejčastěji černé barvy.

 

Ideologie

Definovat jednoznačnou ideologii typickou pro gothickou subkulturu je obtížné z několika důvodů. První je ohromný význam duševního a citového rozpoložení. To je z části inspirováno romantismem a novoromantismem. Pro goths je stejně obvyklé vábení temnoty, mystična a morbiních představ a nálad jako u romantických gotických románů. Během 19. století pocity hrůzy a strachu z nadpřirozena byly komerčně využívány spisovateli gotických románů jako forma hromadné zábavy. Tento proces pokračuje moderním hororovým filmem. Vyvážením tohoto důrazu na náladu a estetiku, další hlavní elementy gothiky, je záměrný cit pro divadelnost a sebedramatizaci, který je představen jak v gothické literatuře tak i ve vlastní gothické subkultuře.

Goths jako členové subkultury jsou nenásilní, pacifističtí, nevýbojní a tolerantní k druhým. Většina lidí nesprávně spojuje gothickou subkulturu s násilím, nenávistí k menšinám, nadřazenosti bílé rasy a jinými akty nenávisti. Ačkoli násilí a nenávist netvoří část gothické ideologie, spíše naopak poznání, seznamování se a rmoucení se nad individuálním zlem, které si mainstream přeje ignorovat nebo zapomenout. Toto jsou převládající náměty gothické hudby.

Druhá překážka jednoznačné definice gothické ideologie je obecná apolitická povaha goths. Zatímco individuální vzdor proti sociálním normám v 19. století byl velmi riskantní podnik, dnes je to daleko méně společensky radikální. Tím je význam rebélie gothické subkultury limitován a hnací silou je představivost v srcích západní kultury. Na rozdíl od hippies nebo punkového hnutí, gothická subkultura nemá vyloženě politické poselství nebo nepláče pro sociální aktivitu. Subkultura je nápadná pro její důraz na individualitu, toleranci různorodosti a silný důraz na kreativitu, sklon k intelektualitě, silnému sklonu k cynismu a nechuť ke společenskému konzervatismu, ale tyto myšlenky nejsou společné všem goths. Gothická ideologie je založena daleko více na estetice než na etice a politice.

Goths vskutku mohou mít politické přesvědčení, sahající od levicově liberálního až třeba k anarchismu, ale nevyjadřují je výslovně jako část kulturní identity. Namísto toho je politická afilace, jako náboženství, nazírána jako základ svědomí jednotlivce. Na rozdíl od punku je zde několik rozporů mezi politickou afilací a býti "goth".

Pro jednotlivce, zapojeného v subkultuře to může být extrémě hodnotné a osobně naplňující, zvláště z kreativního hlediska. Ačkoliv je to také riskantní, zvláště pro mladé lidi, pro něž může být negativní pozornost a mylná představa veřejnosti o gothické subkultuře přitažlivá. Význam toho, že mladí lidé se v tomto hnutí nacházejí, je dokázán jeho pokračující existencí, narozdíl od jiných subkultur 80. let (jako novoromantismus), které vymizely.

 

Náboženské prvky

Hodně Goths odráží náboženské trendy populární kultury a jsou obvykle nepatrní nebo oddaní křeťané. ateismus, agnosticismus, New Age, gnosticismus, shamanismus, Wicca nebo novopohané a další menšinové víry jsou většinou zastoupeny častěji mezi goths než v obecné populaci. Přesto mezi goths patří jen několik satanistů a luciferiánů a i toto je vzácné. Existuje všeobecná představa, kdy je gothic opakovaně spojován se satanismem zásluhou nesprávné spojitosti mezi Marilyn Mansonem, jeho fanoušky a gothickým hnutím. Neexistuje žádná společná náboženská svázanost, která by uvnitř gothické hnutí spojovala.

Duchovno, nadpřirozeno a náboženská představivost mnohdy hraje důležitou roli v gothické módě, textech písní a výtvarném umění. Zvláště estetické prvky z katolismu hrají velkou roli v gothické kultuře. Důvody pro takovéto oblékání jsou mezi jednotlivci různé a sahají od vyjádření náboženské afilace, výsměchu nebo jednoduše ozdobného efektu.

 

Móda

Šablonou gothické módy je temný, někdy morbidní, smyslný styl oblékání a doplňků. Typická goth vizáž zahrnuje černě obarvené vlasy, tmavé oční linky, černě obarvené nehty, černé oblečení, často inspirované některým z historických období. Goths mohou, ale nemusí mít piercing. Inspirace je často brána z Viktoriánské éry nebo období středověku a často vyjadřuje symboly katolické nebo jiných náboženství jako kříže nebo ankhy. Rozsáhlost toho, kteří goths lpí na tomto stylu se různí mezi jednotlivci stejně jako mezi zeměpisnými lokalitami, ačkoli prakticky všichni Goths používají stejné prvky.

 

Z výše uvedeného vyplývá, že mezi goths jsou i křesťané. Já jsem též křesťan a gothic. Dle mého názoru, to neni v rosporu s Písmem. Je to sice styl zaměřený na smrt, ale smrt je křižovatka, kde se rozhodne zda půjdem k Pánu nebo do pekla.  A pokud nemá smysl smrt, jak ho pak může mít život? Smrt stejně čeká na každého, tak není důvod se jí bát nebo vyhýbat.  Jde o to, jak odpovíme na Kristovu nabídku věčného života. A tuto nabídku chci mezi goths přinášet. Mám mezi nimi dos dorých přátel. A o to víc mi leží na srdci.

Žel většině lidí z naší církve, ale i většině křesťanů se tento můj styl nelíbí a dívají se na to divně, nebo až kriticky. Ale já cítim, že jdu správnou cestou a mám Boží podporu.

 

Nevim, zda je to pro Vás srozumitelné.

Případné dotazy mi pište do vzkazů nebo do kometářů.
Buďte s Pánem ....

 

 

Zobrazeno 1228×

Komentáře

ViZ

I jen schválení mála z kultury smrti je podporou kultury smrti. Já Vás nesoudím, ale soudu bych se já na Vašem místě bál.
Objevit Vzkříšeného Ježíše Krista je výhrta života.
Zvěstovat? Ano. Smrt není vykoupení pro křesťany. Smrt je smrt, a to je zlo. A na tom se nic nedá změnit. Smrt však může být připravena o moc ve jménu Ježíše Zmrtvýchvstalého.
Přeji Vám pokoj a naději.

Gothic

Děkuji ...

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Rubriky

Nejnovější

Autor blogu Grafická šablona Nuvio